3. Op stoom

Deze week is anders om dat na de vakantie er weer mensen op de faculteit aanwezig zijn. Ik ben nog bezig met filmen en dat levert al wat verbaasde gezichten op omdat ik nog niet echt geïntroduceerd ben op de afdeling. Wel word ik meteen door een aantal mensen aangesproken met de vraag wat ik aan het doen ben en zo komt het begrip MOOC al snel ter sprake en onder de aandacht van de docenten.

Ik heb meer dan genoeg te doen! Naast het filmen wordt er overlegd met het MOOCteam, probeer ik nog een aantal praktische zaken te regelen, zoals een laptop en goede werkplek en maak ik kennis met de collega’s. Tussendoor ga ik verder met het monteren van de opgenomen materialen en verdiep ik me verder in de wereld van de MOOC.

(Ik had ook wat tijd verloren met technisch gedoe want door de 4G frequentieveiling hebben we bijna alle draadloze microfoons moeten vervangen. De nieuwe microfoons zijn deze week binnengekomen en moesten even opnieuw worden ingeregeld.)

Deze week stond ook de eerste weblecture gepland. Uiteindelijk bleek dat de opname om een inleiding ging en ben ik vanwege de beeldkwaliteit uitgeweken naar de professionele camera. (De weblecturesset maakt gebruik van een oude consumentencamera) Ik ben op zoek gegaan naar materialen die ik kon gebruiken om een soort decor te maken. Helaas zijn alle beschikbare banners verouderd (vanwege de nieuwe structuur van de faculteit) Uiteindelijk heb ik een decor gemaakt met wat mindstormrobots en een robotje. De docent levert later nog beeldmateriaal aan dat ik kan gebruiken in deze intro. Ik moet dus op zoek naar materiaal om een herkenbaar en liefst ook functioneel decor van te maken: iets dat ook het geluid ten goede komt.

Tijdens de montage van het materiaal dat ik tot nu toe geschoten heb realiseerde ik me dat ik veel te weinig weet van de content: voor welke cursus is het? Op welk moment zien de studenten het materiaal? Wat zijn de leerdoelen? Hoe lang wordt de video? Zitten er vragen of een opdracht aan de video vast? Waar en wanneer gaan de studenten het materiaal bekijken? Is er een inleiding? Etc. etc. Ik vroeg me af of de docenten dit ook wel duidelijk voor ogen hebben. Meestal film ik zelf volgens een script en draaiboek of heb dat op zijn minst in mijn hoofd. Nu ben ik ineens overgeleverd aan de docent die hopelijk weet wat hij van plan is. Dat moet anders! Ik ga een soort formulier ontwerpen dat de docent moet invullen zodra hij iets met video wil gaan doen. Het wordt een beknopt invulformulier waarin ik door middel van een beperkt aantal vragen achter cruciale informatie wil komen en de docent wil laten nadenken over zijn keuze voor dit medium. Een goede website met info zoals bijvoorbeeld die van de KU Leuven  zou ook kunnen helpen. Ook denk ik als we straks de MOOC gaan ontwerpen dat ik beter grip krijg, of zelf ga bepalen wat er precies opgenomen gaat worden.

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s