Mappen vs. Plotten

Even inhaken op de post van Pieter Dekkers over ‘plotten’. Want wat instructional media designer plotten noemt, geef ik de naam ‘mappen’.

Uit mijn ervaring als onderzoeker bij SocialSpaces kwam MAPit bovendrijven. MAPit is een tool ontwikkeld om participatieve design processen te mediëren en ideaal om projecten te analyseren en processen te evalueren. Door gebruiken te maken van deze tool creëer je ‘a common language’ tussen deelnemers, ongeacht hun technische of linguïstische achtergrond. Daarnaast is het uiterst geschikt om complexe structuren te visualiseren.

IF1 in kaart brengen

Eens het projectteam besloten had om de module ICT Foundation (IF1) uit blok 1 te ‘mooc-en’ begon mijn liefde voor structuur te kriebelen. Pieter en ik hebben de huidige digitale leeromgeving (Blackboard) van IF1 in kaart gebracht.
Stap 1. Het activiteitenrooster uitpluizen.
Stap 2. Het studiemateriaal zichtbaar voor de studenten doorspitten (er is namelijk naast de omgeving voor studenten een ontwikkelomgeving van studiemateriaal enkel zichtbaar voor docenten). IF1 bestaat uit vier onderwerpen: bedrijfskunde, logica, programmeren, netwerken. Per onderwerp is het studiemateriaal onderverdeeld in presentaties, opdrachten, kennisclips en leermiddelen.  Jammer genoeg was het mapje ‘Kennisclips’ leeg. Tijd voor actie!
Stap 3. Grote vellen papier, post-its in verschillende kleuren, pen en een frisse blik zijn de ingrediënten. Aan de slag. Wat hebben we precies gedaan? Alle individuele studiematerialen genoteerd op post-its, elk onderwerp kreeg haar eigen post-it kleur en daarna chronologisch volgens het activiteitenrooster gerangschikt. Natuurlijk hebben we hier onze kritische blik op los gelaten. Activiteitenrooster aan de kant en elk onderwerp opnieuw gerangschikt per theoretisch deel en bijbehorend praktijkdeel zoals opdrachten.

map

Eens de low-budget klus geklaard was, heeft Pieter onze bevindingen meteen gedigitaliseerd met yEd software. Handig om te gebruiken tijdens het overleg met de uitvoerende docenten van IF1. Over dit overleg zal ik een nieuwe post schrijven.

Advertenties

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s