MOOC of ROEM in 2014?

Robert Schuwer voorspelt in zijn blog Open Education in 2014 een zichtbaar opener HBO waarbij die openheid minder met MOOC’s, maar meer met adoptie en publicatie van OER zichtbaar zal worden. Robert doet deze uitspraak op basis van de negen strategische workshops die SIG OER in 2013 heeft verzorgd.  In samenwerking met SURF bieden zij deze workshops aan om meer bewustwording voor OER bij hoger onderwijsinstelling  te creëren. Een van mijn doelen voor het project is om zo’n strategische workshop ook binnenn Zuyd te organiseren. Ik hoop dat dit begin 2014 gaat lukken. In de strategische workshops die al geweest zijn werd aan SURF gevraagd om ondersteunig bij implementatie van open education beleid.

In de reactie van Pierre Gorissen met zijn blog Open Onderwijs in 2014 zette hijvraagtekens bij de vooruitblik van Schuwer over een zichtbaar opener HBO met OER in 2014. Ten eerste vanwege de verwarring rondom de afkorting OER. In het HBO toch vooral bekend als de onderwijs-en examenregeling. OER staat in dit geval voor Open Educational Resources, open leermaterialen die online vrij te gebruiken zijn waarbij het is toegestaan het beschikbare materiaal onder voorwaarden te kopiëren, bewerken en te verspreiden.
Zoals Pierre ook schrijft er zijn natuurlijk docenten die al hun kennis, onderwijsproducten delen met anderen. Maar zij maken niet of nauwelijks gebruik van  initiatieven zoals Wikiwijs. Waarom niet? Omdat ze het bestaan niet kennen, er allerlei metadata ingevuld moet worden (heel belangrijk om materiaal terug te vinden, maar snel bestempeld als ‘gedoe’), docenten alleen met hen die ze kennen en vertrouwen hun producten willen delen? Zo lang een onderwijsinstelling het delen op dit soort platformen niet stimuleert zal het geen succes worden ben ik bang. Pierre introduceert de term ROEM: Reusable Online Educational Modules. Hiermee bedoelt hij herbruikbare (Open), stukken online onderwijsmateriaal. Niet “op papier” verzonnen door iemand die het materiaal zelf ook nog nooit gebruikt heeft, maar de tastbare resultaten van online uitgevoerd onderwijs. Dit project is nu bezig zo’n tastbaar onderwijsmodule te maken. Misschien moeten we eens samen met Pierre kijken naar samenwerkingsmogelijkheden met Fontys Hogeschool ICT?

??????????????????

Free download @GraphicStock

 

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s