Adviezen om deelname aan MOOC’s vol te houden

Via blog Wilfred Rubens: Hoe kan je deelname aan een MOOC volhouden

Deelname aan massive open online courses (MOOC) kenmerkt zich sterk door zelfgestuurd leren. Dat vergt veel van lerenden (zelfsturing, discipline, proactieve houding). Apostolos Koutropoulos en Rebecca J. Hogue formuleren daarom een aantal adviezen voor lerenden.

Voordat de MOOC start

  • Denk goed na of de MOOC bij je past. Zij doelen daarbij op het onderwerp en het niveau. Bestudeer de website van de MOOC goed. Wat is de opzet? Kun je ook selectief participeren?
  • Denk goed na over de gevraagde tijdsinvestering. Kun je elke week vrijmaken om deel te nemen?
  • Spreekt het format (het didactisch concept) van de MOOC aan, en kun je overweg met de gebruikte technologie?

Tijdens de MOOC

  • Introduceer jezelf. Geef daarbij aan hoe je denkt deel te nemen. Socialiseren is belangrijk voor groepsvorming binnen een online cursus.
  • Des te actiever je participeert, des te betekenisvoller de connecties met anderen en des te groter de leerervaring. Je leert van het bestuderen van materialen, maar je leert meer door het actief leveren van bijdragen. Start met het bestuderen van bijdragen, zoek aanvullende bronnen en reflecteer. Deel deze reflecties met anderen, en verbind het geleerde met je eigen ervaringen.
  • Fungeer ook zelf als facilitator. Help anderen. Deze aanbeveling heeft vooral betrekking op de cMOOCs. Maar ook binnen xMOOCs is het zeer gewenst om anderen te faciliteren bij het leren. Een docent kan dat namelijk niet alleen aan.
  • Stel vragen en geef antwoorden.
  • Maak keuzes met betrekking tot wat je bestudeert en wat niet. Het filteren van bijdragen is een belangrijke taak. De auteurs raden aan om tools zoals Pocket, Evernote of Instapaper te gebruiken om waardevolle bijdragen op een later moment te kunnen bestuderen.
  • Controleer of een andere deelnemer bronnen heeft gedeeld of vragen heeft gesteld, die jij ook wilt delen cq stellen. Controleer bijdragen ook op spelling, voordat je ze plaatst.

Na afloop van de MOOC

  • Blijf contact houden met deelnemers via sociale media zoals Twitter of LinkedIn. Je hoeft niet te stoppen met leren. Abonneer je op hun blogs via RSS.

Observatie Wilfred:
Auteurs hebben weinig aandacht besteed aan het vergroten van de eigen discipline, aan het plannen en managen van de tijd.

Advertenties

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s