Onderzoeksvaardigheden?

Naast mijn rol als projectleider doceer ik binnen de opleiding Netwerk Infrastructure Design de module Onderzoeksvaardigheden. Samen met collega-docente Eliane Boileau hebben we deze module ontwikkeld. Ik kan concluderen: binnen de module Onderzoeksvaardigheden is MOOCZI een feit.

Dit 6 EC vak wordt afgesloten met theorietentamen en een praktijktentamen. Het praktijktentamen bestaat uit een mini-onderzoek uitgevoerd door een groep van minimaal 3 studenten. Welk onderwerp kiezen we voor dit praktijktentamen? MOOCZI natuurlijk!! We hebben vlaggendrager Marcel Schmitz uitgenodigd om te fungeren als ‘opdrachtgever’ voor het praktijktentamen. Hij heeft in een korte presentatie het project samengevat en de thematiek toegelicht zodat studenten een inzicht hebben in de projectdoelen van het MOOCZI project.

Tijdens de introductie werd duidelijk dat de meeste studenten nog nooit gehoord hadden van het begrip MOOC. Hier kwam de samenvattende videoclip ‘What is a MOOC?’ van Dave Cormier goed van pas. Aan de hand van een korte briefing mochten studenten een eigen invalshoek kiezen voor hun mini-onderzoek naar de mogelijkheden van een MOOC binnen de Faculteit ICT, bijvoorbeeld naar de diversiteit aan platformen, de verwachtingen van studenten en docenten, het betrekken van alumni, etc.

De onderzoek moet wel een aantal eisen voldoen, namelijk een mixed-method onderzoek waarbij naast een deskresearch zowel een kwantitatieve (in de vorm van een enquête) en kwalitatieve (in de vorm van een interview) onderzoeksmethode gebruikt moet worden. In elke groep wordt er per student student minimaal 1 interview en 10 ingevulde enquêtes verwacht. Vervolgens moeten de resultaten verwerkt worden in een onderzoeksrapport inclusief alle verzamelde, verwerkte en geanalyseerde data.

Deze week meer over de onderzoeksresultaten van deze studenten!

Advertenties

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s