Week 32 – De afstand van de vlaggendrager wordt groter

Het valt op dat ik pas weer aan het schrijven van een blog toe kom 16 weken na de vorige post. De afstand als vlaggendrager tot het project is groter geworden. Niet bewust, maar meer door de andere activiteiten binnen Zuyd. En toch heb ik in die afgelopen 16 weken activiteiten gedaan die (zijdelings) met dit project te maken hebben. Een kort overzicht:

 

Op zoek naar een nieuwe projectleider

Helaas heeft Priscilla Machils uitdagingen gevonden buiten Zuyd Hogeschool, waardoor we op zoek moesten naar een nieuwe projectleider. Als vlaggendrager mag ik van geluk spreken dat Judith van Hooijdonk als bijzonder projectleider meedraait met dit project, anders had deze zoektocht een nog groter gat geslagen in het project. Nu is het project (weliswaar enigzins vertraagd) toch door kunnen gaan, terwijl een nieuwe projectleider is gezocht. Dionne Stuivenberg was al bij de faculteit in gesprek voor een aantal onderwijseenheden, waar met spoed menskracht gevraagd werd. Dionne gaat dan ook tot in ieder geval 1-9-2014 samen met Judith het project leiden. Zoals dat vaker gaat met projecten in het onderwijs werd Dionne gelijk in het diepe gegooid en was er ‘naast het project’ ook onderwijs dat met spoed ingevuld moest worden. Toch kies je dan als vlaggendrager voor de pragmatische oplossing. Daarmee bedoel ik dat het ‘gezonder’ zou zijn om een nieuwe kracht eerst te laten inwerken en dan na 3 maanden pas als projectleider ‘op te stellen’, zodat er genoeg ruimte is om te wennen aan de omgeving, aan de organisatie en aan het projectteam. Helaaas is de ruimte van tijd er niet en is Dionne een geschikte projectleider. Ik ben wel blij dat er een tweede projectleider is die een reddingsboei kan gooien en een eventuele schreeuw voor extra hulp kan geven in mijn richting.

Innovatie challenge #9: Innoveren is zonder bandjes in het diepe worden gegooid en dan proberen om te gaan zwemmen, vaak tegen de stroom in. Zorg voor genoeg reddingsboeien en floatables, zodat nieuwe zwemmers snel boven kunnen komen.

 

Terugkomdag vlaggendragers/Introductiedag nieuwe vlaggendragers

Een van de andere activiteiten in de afgelopen maand was de terugkomdag van de vlaggendragers. Helaas moest ik vanwege een lezing over gaming het ‘echte terugkomen’ missen en heb ik daar alleen het einde van meegemaakt. Priscilla heeft me daar goed vervangen en ons prima vertegenwoordigd met een korte impressie op film van wat we tot nu toe wel en niet gedaan hebben. Het valt op dat alle projecten moeite hebben om ‘naast’ het onderwijs te innoveren, maar dat iedereen gedreven door enthousiasme en wilskracht toch doorgaat. De tweede helft van de bijeenkomst was voor nieuwe vlaggendragers. Er is een nieuwe ronde, waarbij faculteiten nieuwe projecten kunnen indienen voor schooljaar 2014/2015. Als ‘oudgediende’ zat ik daarbij om mijn ervaringen ‘tot dan toe’ te delen. Het was erg jammer om te zien dat slechts 1 vlaggendrager (er waren meer aanmelders) de ruimte had gevonden om te komen. Maar goed dan krijg je meer! Je ziet dat het gedeelte kennisuitwisseling stroef gaat. Het is niet zo dat de lectoren Marcel van der Klink en Dominique Sluijsmans niet proberen, Yammer groepen zijn aangemaakt, bijeenkomsten worden georganiseerd, maar het blijkt toch lastig om juist het type ‘vlaggendrager’ meer met elkaar echt in contact te laten zijn. Kijk naar mezelf. Ja we hebben een mooie blog waarop we onze ervaringen delen, maar als vlaggendrager heb ik daar de afgelopen 16 (!) weken geen aandacht voor gehad. Natuurlijk geldt dat wel voor mijn team, maar blijkbaar lukt het niet om ‘gestructureerd’ innovatie te beleven, zoals dat wel met ‘de kwaliteit van het onderwijs’ of ‘de studentbeleving’ wel gaat. Dat zou een mooi innovatieproject an sich zijn: hoe innovatie beleven als onderdeel van je zijn.

Innovatie challenge #10: Hoe krijgen we het zover dat we innoveren in het onderwijs op dagelijkse basis net zo beleven als de kwaliteit van het onderwijs en de beleving van de student.

 

Zuydinnoveert gaat Zuydbreed

Tja eigenlijk past het laatste onderdeel niet direct bij het MOOC project, maar ik heb deze bijeenkomst wel gedaan in dezelfde ‘uren’ die ik voor Zuyd Innoveert heb 😉 en het gaat over Zuyd Innoveert dus toch even kort. Ik ben blij dat er mogelijkheden zijn om Zuydbreed een project op te pakken. Tijdens een pizzasessie zijn er een aantal ideeën geopperd die Zuydbreed aangepakt zouden kunnen worden middels een Zuyd Innoveert project. Ik heb daar de ‘kickstarter voor Zuyd’ en ‘Urgent Evoke’ gedropt en Judith van Hooijdonk heeft het gehad over een gezamenlijke MOOC. Het was een gezellige en inspirerende bijeenkomst, maar bijzonder vond ik dat er een 9-tal ‘nieuwe collega’s’ zaten die nog niet direct betrokken zijn bij Zuyd Innoveert. De olievlek werking van het Zuyd Innoveert project in full effect.

Tot zover.

Een gedachte over “Week 32 – De afstand van de vlaggendrager wordt groter

  1. Pingback: 10 Innovatie challenges so far @ Zuyd Innoveert ICT | 2 BE JAMMED

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s