De laatste weken is het vooral productiewerk voor mij. Chris wilde zijn lessen Netwerken opnieuw opnemen nadat hij een betere structuur heeft aangebracht in de opbouw van de cursus.
Voor de lessen van Chris gebruik ik ook weer Camtasia. Chris maakt graag gebruik van het Smartboard zodat hij kan tekenen en met illustraties kan werken die hij kan verplaatsen door het beeld. Camtasia neemt in dit geval het Smartboard op (via de laptop) en met een kleine camera neem ik het beeld van de docent op. Later wordt dit samengevoegd in Camtasia. Het vraagt wel wat meer tijd voor de nabewerking maar dat komt het eindproduct alleen maar ten goede.
Ook hebben we de introducties opgenomen van de vakken Netwerken, Logica en Programmeerconcepten.
Nu zijn we aangekomen bij de laatste cursus en dat is Bedrijfskunde. Samen met projectleider Dionne hebben we de cursus helemaal opnieuw opgebouwd en dit weer voorgelegd aan de docent. Hij heeft ons advies niet zomaar overgenomen en is zelf ook weer gaan herstructureren en begonnen met het uitwerken van een schema.
We zijn nu ook gaan opnemen, ook weer met Camtasia. De setup is als volgt: Ik neem de Powerpoint op van mijn laptop en bedien de knoppen van Camtasia. Het beeld van de laptop is gedupliceerd naar een monitor en de docent bedient zijn Powerpoint zelf. Een kleine camera neemt het beeld op en dat wordt later ook weer samengevoegd.
view ‘operator’ View docent
Andere aanpak:
Hoewel we inmiddels een aantal goede producten hebben opgenomen en we een en ander hebben kunnen verbeteren lopen we toch constant tegen het feit aan dat we voortborduren op een cursus die in principe niet op alle fronten even sterk was. In de toekomst is een hele andere aanpak noodzakelijk:
Ten eerste moet er een ontwikkelteam komen met daarin de verantwoordelijke inhoudsdeskundige(n), een onderwijstechnoloog en een media designer. Dit team kan desgewenst worden aangevuld met een illustrator/animator/schrijver. Ook moet er een projectmanager worden aangesteld die zorgt voor het maken van afspraken, bewaken van de deadlines en overzicht houdt op de kwaliteit. Dit team moet worden ingeroosterd op vaste tijden en moet op dat moment ook als team kunnen functioneren.
Ten tweede moet dan de bestaande cursus worden geëvalueerd, waarbij ook de ervaringen van de studenten worden meegenomen.
Tijdens de uitvoering moet er ruimte zijn voor testen, proefopnames en eventueel trainen van de docenten die de lessen laten opnemen. Ik kan me ook voorstellen dat er gewerkt wordt met acteurs.
(Ik zal in de volgende blog een indicatie geven van de tijd die ik heb besteed aan de verschillende onderdelen)
Daarnaast wil ik ook nog wat verder ingaan op mijn rol: in het begin van dit traject heb ik het nodige gedaan om docenten zelf aan de slag te kunnen laten gaan met de middelen die we hebben. Er wordt echter nauwelijks gebruik van gemaakt. Ik denk dat de meeste mensen, eenmaal wetende dat ik beschikbaar ben, het liefst kiezen voor ondersteuning. Daarnaast, en daar is hij weer, hebben de docenten geen tijd of nemen niet de tijd om zelf te experimenteren. Ik denk dat de middelen direct beschikbaar moeten zijn en dat ze weinig tijd hoeven te besteden aan het nabewerken van materiaal. In principe is bij de AV dienst alles te leen om heel behoorlijke opnames te kunnen maken maar komt het vervolgens aan op de wil en de mogelijkheid van de docent om zich hierin te trainen. Ik zou er voor pleiten om docenten hiervoor vrij te roosteren en eventueel te verplichten zich op deze momenten te bekwamen in de skills die horen bij het docentschap anno 2015. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat een instructional media designer van grote toegevoegde waarde is aan de kwaliteit van de geproduceerde media en zou nog veel meer kunnen bijdragen tijdens de ontwerpfase van een cursus als die wordt ontworpen volgens de hierboven beschreven structuur.
Alles komt nu zo langzaam maar zeker bij elkaar. Spannend! Ik kijk er naar uit om straks het kant en klare product te gaan testen en na de vakantie de reacties van de studenten te horen.