Follow-up bijeenkomst strategieworkshops Open en Online Onderwijs

Donderdag 18 september zijn Marcel Schmitz en Judith van Hooijdonk aanwezig geweest bij de ‘terugkomdag’ van de  strategieworkshops Open en Online Onderwijs. Op 27 mei 2014 heeft SURF SIG Open Education de workshop bij Zuyd verzorgd.

Robert Schuwer heeft een verslag van deze bijeenkomst gepubliceerd op SURFspace. Een constatering:

Ondersteunen van een docent bij vraagstukken op het gebied van rechten, platformen, digitaal toetsen en video  is essentieel om initiatieven op open en online onderwijs te doen slagen. De vraag is echter ook hoeveel basiskennis een docent zou moeten hebben over deze onderwerpen om aan de slag te kunnen gaan en hoe ondersteuning van de docent dan vorm moet krijgen. Zou “beginselen van open en online onderwijs” niet onderdeel moeten worden van professionaliseringsprogramma’s voor docenten?

Aanvullend hierop, mede gebaseerd op ‘lessons learned’ door TU Delft, die onze prille ervaringen ook bevestigen, wil open en online onderwijs kans van slagen hebben:

Ontzorg de docent

Net zoals TU Delft hebben wij in het project in eerste instantie de onderwijsinhoud weggehaald bij de docenten en heeft het projectteam (voor de toekomst zou dit door een ontwikkel- of ontwerpteam moeten worden gedaan) de inhoud bekeken. Vervolgens zijn er herontwerpvoorstellen gedaan waarbij de inzet van video een grote rol speelt. Voor docent betekent dit (afhankelijk van het leerdoel) of zelf leren omgaan met screencastprogramma’s of het oefenen in presentatievaardigheden indien het om een professionele videoproductie gaat.

Werk samen met het auteursrechteninformatiepunt. Het gebruiken en het ontwikkelen van Open Educational resources vergt veel kennis op het gebied van auteursrechten. Docenten moeten hierin vanaf het begin begeleid worden. Dit heeft natuurlijk impact op de taakbelasting van een aip.

Zolang er geen open en online instellingsbeleid is, blijft het succes afhankelijk idealistische docenten, die in hele kleine stapjes vooruitkomen. Zoek de samenwerking en creeer bewustzijn.

Deel je successen!

Het opzetten van een plan van aanpak (afspraak nav de workshop bij Zuyd) is nog niet gerealiseerd.
Wie binnen Zuyd interesse heeft om samen met Ed Bosschaert (Dienst O&O) en Judith van Hooijdonk (I-adviseur) hier over mee te denken, is van harte welkom.

Stuur een mailtje naar: iteam@zuyd.nl 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Follow-up bijeenkomst strategieworkshops Open en Online Onderwijs

  1. Pingback: Hbopener: naar een open hbo-curriculum #LecOER | 2 BE JAMMED

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s