Lessons learned

Over een week zit mijn jaar bij de faculteit ICT voor dit project er op. Ik heb mijn blogs er eens op nagelezen en gekeken wat ik me had voorgenomen. In een eerdere blog heb ik al wat cijfers op een rijtje gezet. In dit (voolopig?) laatste verhaal wil ik laten zien wat er gekomen is van de goede voornemens.

Een soort rode draad door het afgelopen jaar is dat het merendeel van de docenten (veel te) weinig tijd krijgt/neemt om onderwijsmateriaal opnieuw te ontwikkelen. Daarnaast hebben ze weinig tijd voor professional development. Of het nu gaat om het gebruik van een Smartbord of het inzetten van technieken zoals Shakespeak of opgenomen lessen, het blijft weggelegd voor de enkeling. Gisteren sprak ik een docent -van een andere faculteit- die 10 uur ontwikkeltijd heeft gekregen voor het herontwerpen van haar lesmateriaal (!) Juist het werken met video vergt enorm veel tijd in voorbereiding, planning en uitvoering.

Ik ben, zoals ik me had voorgenomen, gekomen tot een lijstje met apparatuur die docenten kunnen gebruiken bij het opnemen van lesmateriaal. We hebben een ruimte en middelen om opnames te maken. De meeste docenten hebben in principe met hun laptop alle middelen in huis om een opname te maken/bewerken en uploaden…maar veel belangrijker is wat er vóór de opnames gebeurd.

In principe zijn we heel goed begonnen in het begin van het schooljaar: we hebben met studenten en docenten de module geëvalueerd. We zijn gaan kijken naar de structuur van de module en de lessen en hebben daar verbeteringen aangebracht. Wat niet is gebeurd is dat de module goed is geëvalueerd door de curriculum ontwerpers. Uiteindelijk is dat pas gebeurd toen de MOOC al klaar was en vervolgens is besloten om een aantal belangrijke zaken te veranderen.

Bij de start van het programma verwachtte ik dat we met een heel ontwikkelteam en ondersteuning van een onderwijstechnoloog de module opnieuw zouden gaan ontwerpen. Dit is niet gebeurd, ook weer vanwege tijdsbeperkingen. Uiteindelijk ben ik met de projectleider een van de cursussen opnieuw gaan ontwerpen maar onze adviezen zijn niet overgenomen.

Ik denk dat het project veel nadrukkelijker op de rol gezet had moeten worden, bijvoorbeeld door een kick-off met het voltallige docententeam en een hele duidelijke opdracht aan de betrokken docenten. Mijn advies zou dan ook zijn om bij een dergelijk project meteen in het begin te proberen om iedereen deelgenoot te maken. De rol van de projectleider en de teamleiding is hierbij cruciaal. Daarnaast had er ook een duidelijker plan moeten komen met daarin een goede beschrijving van ieders rol en verantwoordelijkheid en een tijdlijn met deadlines en vereiste resultaten. Ik denk dat ik zelf ook nog nadrukkelijker had kunnen eisen dat er beter uitgewerkte lesplannen op papier hadden moeten komen alvorens te gaan opnemen.

Dat zijn de geleerde lessen! Maar wat heeft het opgeleverd?

Om te beginnen heel erg veel nieuwe kennis. Daarnaast een module die draait en binnenkort met de studenten geëvalueerd kan worden. Met name over het  vak ‘logica’ zijn de studenten heel erg enthousiast! We hebben verschillende methodes en opnametechnieken kunnen uitproberen en alle opgedane ervaringen gedeeld in deze omgeving en op bijeenkomsten. Daarnaast is er, als spin-off, heel veel extra videomateriaal opgenomen voor andere vakken. Verschillende docenten hebben hun eerste ervaringen met video opgedaan en zijn daar over het algemeen positief over.

Ook al zijn er heel wat verbeterpunten en valt er best wat aan te merken over het eindresultaat denk ik dat het een erg goed project is geweest. We hebben een heel goed begin gemaakt met het aanbieden van digitaal lesmateriaal in deze vorm. Ik ben er nog net zo enthousiast over als toen we startten en ben er van overtuigd dat we met de geleerde lessen tot een nog beter resultaat kunnen komen.

 

Een gedachte over “Lessons learned

  1. Pingback: Ik flip. Jij flipt. Wij zijn geflipt. | 2 BE JAMMED

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s