Open Online Onderwijs & Zuyd. Hoe verder?

OpenEd

In het koude Washington is momenteel de Open Educational Conference 2014 bezig. Robert Schuwer en Pierre Gorissen zijn hierbij. Zij presenteren ook referentiemodel voor OER zoals ze dat tijdens Dé Onderwijsdagen hebben gedaan.

Op het Tussen hoop en vrees – blog van Pierre zijn sombere berichten te lezen over de kansen van open educational resources dan wel open education. Zo lang mensen met geld (uitgevers) het onderwijs nog niet als bedreiging zien. De idealisten zijn niet degene die het hierbij voor het zeggen hebben. Die idealisten zijn wel te vinden bij docenten en ondersteuners. Zij willen en gebruiken (bewust of onbewust) al OER. Een grote struikelblok blijft zelf dit soort materiaal te vinden en zelf ontwikkeld OER-materiaal ook actief te delen. Daar komt het referentiemodel van Robert, Pierre en Bert om de hoek kijken.

Zelf denk ik dat een eerste stap al zou zijn als we onderwijsmateriaal dat we bij Zuyd ontwikkelen al eens met elkaar delen. De Haagse Hogeschool presenteerde tijdens OWD hun OER-project. Het bleek dat hun docenten het leermaterialen wel intern binnen de Haagse wilde delen maar (nog) niet open op het internet. Zij gebruik FeedbackFruits om hun leermateriaal via een repository breder beschikbaar te stellen. Volgens mij is dit ook laaghangend fruit dat met wat facilitering geplukt kan worden.

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s