Trendrapport open en online onderwijs 2015

TrendrapportOOO2015Tijdens Dé Onderwijsdagen is voor de 4e keer het Trendrapport open en online onderwijs door de special interest group Open Education van SURF gepresenteerd.

In het trendrapport 2015 komen diverse onderwerpen aan de orde: wat zijn de kansen van open education voor het campusonderwijs? Wat zijn mogelijke nieuwe doelgroepen voor open en online onderwijs? Wat zijn hun behoeften en hoe geven onderwijsinstellingen daar invulling aan? Hoe kan er veilig digitaal worden getoetst binnen open en online onderwijs? En: welke uitdagingen zijn er op het gebied van learning analytics in open en online onderwijs? Welke rol kunnen bibliotheken spelen bij de inzet van open leermateriaal? Bron: SURF nieuw

Tijdens de introductie op de presentatie schetste Robert Schuwer aan de hand van woordfrequenties de ontwikkelingen van open en online onderwijs (zie zijn blog). Hij signaleert het groeiend besef dat open en online onderwijs meer is dan MOOC’s. En dat het langzamerhand ook binnen hogescholen aandacht begint te krijgen. Hoewel in het persbericht staat dat open onderwijs de pioniersfase voorbij is, lijkt dat nog niet voor hogescholen. In het artikel dat Robert Schuwer samen met Ulrike Wild heeft geschreven voor het trendrapport blijkt dat er toch nog veel gebeuren om open onderwijs ook binnen hogescholen breder geadopteerd te krijgen. In hun actieplan benoemen zij: formulering van een open policy bij instellingen, het duurzaam ontzorgen en ondersteunen van docenten. Het laatste punt: (wereldwijd) erkennen van elkaars open onderwijs lijkt ook voorwaardelijk voor inbedding van open en online onderwijs in campusonderwijs. Dat is nu nog weerbarstig is heeft Marcel Schmitz beschreven in Hoe een student een MOOC vangt. Judith van Hooijdonk, mede-projectleider van MOOCZI, het Zuyd Innoveert project van de faculteit ICT heeft op basis van haar ervaringen meegeschreven aan het artikel Kansen voor inbedding open en online onderwijs in campusonderwijs. Op 2beJAMmed is deze tekst ook integraal gepubliceerd.

Advertenties

2 gedachtes over “Trendrapport open en online onderwijs 2015

  1. Pingback: Kansen voor inbedding open en online onderwijs in campusonderwijs | 2 BE JAMMED
  2. Pingback: Bezocht. De Onderwijsdagen #OWD2015 | 2 BE JAMMED

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s