Het MOOCZI project

Zuyd Innoveert

In september 2013 is het programma Zuyd Innoveert, een vierjarig programma waarin faculteiten en docenten van Zuyd aan de slag gaan met het verbeteren en vernieuwen van het onderwijs van Zuyd. Daarvoor zijn flinke financiële impulsen beschikbaar, zowel voor ‘macroprojecten’ op faculteitsniveau als voor ‘microprojecten’ van docenten. Lees meer over dit innovatieprogramma op de projectpagina op Infonet (inloggen met Zuyd-account).

Faculteit ICT heeft een innovatieproject ingediend dat beoogt meer inzicht te krijgen in het fenomeen MOOC en OER. Binnen dit project wordt onderzoek gedaan naar:

  •  de huidige ontwikkeling op het gebied van MOOC en OER en
  •  de inzetbaarheid binnen het hoger ICT onderwijs
  •  op verschillende niveaus; technisch, didactisch, cultureel en organisatorisch.

Op basis van het verkregen inzicht moet besloten kunnen worden in hoeverre de didactisch werkvorm MOOC door te voeren is binnen de faculteit ICT.
Klik hier voor de definitieve versie van het faculteitsproject.

MOOC staat voor Massive Open Online Course
Een MOOC is een vrij toegankelijke complete cursus waarin vele duizenden studenten participeren die gezamenlijk het cursustraject starten en afronden. Een MOOC bevat cursusmateriaal, een docent die uitleg geeft of als coach optreedt, fora waarin met medestudenten overlegd kan worden en met huiswerkopdrachten waarop je feedback ontvangt. Eventueel ontvang je (tegen betaling) een certificaat.
Inmiddels hebben ook Nederlandse universiteiten van o.a. Delft, Leiden en Amsterdam zich aangesloten bij Amerikaanse MOOC-platforms om hun online cursussen open in de markt te zetten.

OER staat voor Open Educational Resources
“Dit zijn open leermaterialen die online vrij beschikbaar zijn voor (her)gebruik. Het kopiëren, bewerken en verspreiden van het materiaal is onder voorwaarden toegestaan”.
Bron: SIG Open Educational Resources

Projectvoortgang
Door open communicatie over de vorderingen proberen we geïnteresseerde faculteiten te betrekken in de mechanisme achter een MOOC. We nodigen hen uit om vanaf het begin te kunnen meekijken in de documentatie rondom het project.

3 gedachtes over “Het MOOCZI project

  1. Pingback: Open online cursus over verloskunde | Open en online onderwijs
  2. Pingback: Nog even terugkijken op SURF Onderwijsdagen #OWD18 #OWD2018 | 2 BE JAMMED
  3. Pingback: Naar digitale (open) leermaterialen – Love 2 share

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s