knippen en plakken

De afgelopen twee weken heb ik vooral veel zitten monteren. Ik gebruik daarvoor meestal Final Cut Pro X en wijk af en toe uit naar Adobe Premiere. Ze noemen het wel eens knippen en plakken, dat video editten. Iets wat je er even tussendoor kunt doen. Ja, ik kan natuurlijk het rommelige begin en einde van een opname afknippen en het vervolgens ergens uploaden en de link verspreiden. Gelukkig heb ik een 5 jarige HBO opleiding hiervoor gevolgd en heb ik toch een wat hogere productie standaard ontwikkeld 😉 Afgezien daarvan kost editten gewoon veel tijd. Docenten zijn ook maar mensen en dus verspreken ze zich wel eens, bereiden ze zich toch niet altijd helemaal goed voor en krijgen ze ook wel eens weke knieën als er ineens een camera mee komt kijken. Tijdens de opnames probeer ik natuurlijk zo goed als het kan de spanning een beetje weg te nemen en gelukkig slaan de meeste mensen er zich prima doorheen. Door te ‘knippen en plakken’ kan ik er een vloeiend verhaal van maken en die eerste ervaring van een docent voor de camera een beetje veraangenamen met een resultaat dat er mag zijn. De tweede keer gaat het dan meestal als een zonnetje!

Het doel van dit project is ook om verschillende methoden uit te proberen. We hebben een aantal interviewvormen en een soort duo-presentatie uitgeprobeerd. Dit heeft als grote voordeel dat de docenten deze vorm erg natuurlijk vinden en vrij ontspannen hun verhaal vertellen. De kennisclips zijn we nog niet aan toe gekomen en ook  van de introducties is er pas één gemaakt (maar daar ben ik heel tevreden over).

netwerken 2

We hebben de pen-cast uitgeprobeerd en ook die vorm is erg goed bevallen.

logic

De vorige week hebben we een Smartboard les opgenomen. De bedoeling was om dit te doen met de ingebouwde Smartboard-recorder. Ik had dit een tijdje terug getest en het werkte allemaal prima maar ik kreeg nu met geen mogelijkheid een soepel draaiende opname voor elkaar!  Vooral het audio bleef maar hikken zo gauw ik het beeld in een hogere framerate wilde opnemen. Dus ben ik uitgeweken naar Camtasia. Ik heb een camera naast het bord geplaatst en de docent richting de camera laten praten. Dit beeld heb ik later als Picture-in-picture ingevoegd. (Het geluid heb ik met een draadloze dasspeld mic. opgenomen) Ik vond deze methode prima werken en de mogelijkheid om achteraf testen in te bouwen vind ik geweldig. Normaliter gebruikt de docent Shakespeak om tussendoor te testen. Nu wordt het nog even uitzoeken hoe we deze (HTML) files gaan distribueren. Coursesites en Blackboard laten dit materiaal niet embedden.

camtasia

We moeten de cursus programmeren nog opnemen. Dit gaan we ook met Camtasia doen omdat we de programmeertool ‘Python’ willen laten zien en dat gaat het beste via screencapturing.

Maar ook in Camtasia heb ik nog wel het nodige te editten. Ook hier neem ik de docenten veel uitzoekwerk en geprul achteraf uit handen. Wat ik nog mis is een onderwijstechnoloog die mij en de docenten bijstaat om het didactisch helemaal af te timmeren, misschien iemand die alle PowerPoints grafisch wat sterker maakt en vooral tijd… Ik merk toch dat de docenten veel te weinig tijd hebben om dit tot een succes te maken. Voor het volgende project zouden de betreffende docenten voor een groot aantal uren vrijgeroosterd moeten worden om intensief, in teamverband een lesmodule compleet te bouwen. Zeker als we ooit Massive en Open gaan lijkt me dit een vereiste. Maar so far so good…we hebben intussen al heel wat succesjes te vieren en het begint langzaam vorm aan te nemen.

Reacties zijn welkom!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s